Projekter CNC

CNC

Jeg blev for en del år siden opmærksom på at en del folk selv byggede deres egne små CNC maskiner. Og efter at have set og læst en masse var jeg klar til selv at forsøge mig.

Den første CNC jeg byggede var en ombygget Proxxon Micro fræser MF 70. En fin lille maskine med en forholdsvis god nøjagtighed, men ikke særlig hurtig og med en meget beskeden størrelse på det den kunne fræse. Så da jeg i et forum så at der var en anden hjemmebygger der havde sat sin til salg, slog jeg til og byggede vidre på hans. Den har en skæreområde på ca. 50 x 50 cm hvilket er fint for det jeg bygger. Jeg kunne stadigvæk godt ønske mig at den kunne køre lidt hurtigere i x og y aksen, for at undgå smeltning når jeg skærer i plast materialer. Så når tiden engang er der så skifter jeg styrringen ud og hæver spændingen på mine stepmotorer, for at kunne få lidt mere hastighed.

Jeg valgte at bruge softwaren '2D cut' og '3D cut' fra firmaet Vectric.com. Og kan klart anbefale disse programmer, de er meget nemmer at komme igang med at bruge, og kan stort set alt det man skal bruge. Softwaren til at styrre selve CNC maskinerne med er MACH3 som er brugt af rigtig mange CNC selvbyggerer. Det er et ok program, men der skal bruges noget tid på at sætte sig ind i alle opsætnings mulighederne.